Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ízületi fájdalom

A csontok, az izmok, a kötőszövet (fascia) és az egyéb szöveti struktúrák együttesek alkotják az izom-csontrendszert. Ezek alapvető fontosságúak testünk mobilitása és a test stabilitása szempontjából. Az izom-csontrendszer az akut (hirtelen) és krónikus (tartós) fájdalom egyik fő helye. Ennek a fájdalomnak egy része az ízületek betegségei miatt következik be. Az ízületi megbetegedéseknek nagyon különböző okai vannak. Az élet folyamán sok ízület kisebb vagy akár súlyos sérüléseket is okozhat, pl. sportban vagy esőben. Ezek a sérülések gyógyulhatnak, de lehetnek további csatlakozási problémák is, pl. arthrosis (ízületi kopás). A tényleges ízületi betegségekben megkülönböztethetőek azok, amelyek csak egy ízületi és test egész betegségre hatnak, amelyekben számos ízület érhető el. Az egyes ízületek betegségei közé tartoznak a különböző helyszíni gyulladások (monoarthritis) és az osteoarthritis. Egy monoarthritis például pl. bakteriális gyulladás okozta. Gyakoribbak az ízületi gyulladások, amelyek egy ízületben kialakulhatnak (különösen a csípőízület és a térdízületben gyakori) vagy több ízületben (például ujjhézagokban).


Arthritis

Az oszteoartritisz (http://magyaregeszseg.eu/izuleti-fajdalom/) egyik fő jellemzője a porc megnövekedett károsodása, ami gyakran mechanikai károsodást okoz, mint pl. Az idő folyamán azonban az oszteoartritisz az egész ízületben megváltozik, ami a csontszerkezet és a gyulladás változását eredményezi, ezért osteoarthritis néven osteoarthritisnek ("csont ízületi gyulladás").

Poliarthritidek (sok ízület gyulladása), általában test egész testű gyulladások, amelyek egyidejűleg sok ízületben és más szerveken is előfordulnak. A fő ágens a rheumatoid arthritis, az autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer saját összetevőit támadja meg. Ez a csoport magában foglalja a spondylarthritiset is, amely elsősorban a gerinc ízületeit érinti.

Végül a köszvény fontos ízületi betegség. Ez a metabolikus betegség, amelyben a húgysav jelentősen megnő, és kristályképződéshez vezethet az ízületekben. Időről időre rendkívül fájdalmas köszvényes támadásokra kerül sor, általában a láb lábánál.

Mikor fájdalmasak az ízületek?

Az egészséges ízület általában nem degeneratív arthritis észrevehető. A normál munkaterületen bekövetkező mozgások nem vesznek tudomásul. Egy egészséges ízületben a fájdalom csak akkor következik be, ha a csukló a csuklószerkezetek (például a szalagok) ellenállása ellen a munkaterületen túl van csavarva. ha a bokaízületen elcsúszik.

Ezután azonban az erőszakos fájdalom egy villanással indítható. Ezt a fájdalmat az ízületi nociceptorok aktiválása okozza ("az ízület fájdalomrostja"). Ezek olyan magas aktiválási küszöbértékkel rendelkeznek, hogy nem reagálnak a normál közös mozgásra. Ha azonban ez az aktiválási küszöb túllépi, az aktivált ízületi idegszál a "fájdalmas inger" üzenetet küld a központi idegrendszerre. Az ízületi fájdalomrostok tehát egy figyelmeztető rendszert jelentenek, amely megvédi minket az ízületek rendellenes terhelésétől. A sérülés vagy a betegség összekapcsolása a csuklóra már észrevehető a munkaterület mozgása során és az ízület tapadása során.

Ezt a folyamatot „szenzitizációnak” nevezik. A szenzitizált állapotban az ízületi fájdalomszálak reagálnak a munkaterület mozgására, a "fájdalmas inger" üzenetet kiváltva olyan stimulációs szinten, amely általában nem fájdalmas. Az idegszálak szenzibilizációja az ízületben a központi idegrendszer változásaihoz vezet, legalábbis hosszú távon. Az ilyen változások eloszthatják a fájdalmat más régiókra.

Mit kell tenni az ízületi fájdalom esetén?

Ha az ízületi fájdalom egy egészséges ízületben jelentkezik, pl. A hajlítás után megpróbálhatjuk kezelni az enyhe sérülést és az ebből eredő fájdalmat az ízület rögzítésével és az érintett terület hűtésével. Ha azonban bármilyen további sérülése van, konzultáljon orvosával, hogy felmérje a sérülés mértékét, és szükség esetén további kezelést kezdeményezzen.

Ha a fájdalom ilyen külső esemény nélkül jelentkezik, forduljon orvoshoz. A diagnózis attól függ, hogy mit jelent a beteg. Magában foglalja az ízületi vagy más képalkotó technikák fizikai vizsgálatát és esetleg röntgenfelvételét, mint például a mágneses rezonanciás képalkotást, a vér gyulladásos szintjének kimutatását vagy pl. Metabolikus rendellenességek vagy pl. egy szúrás a fecskendővel a szinoviális folyadék visszanyeréséhez vagy az ízületi tükrözés (artroszkópia) helyreállításához az ízület belső szerkezetének vizsgálatához. Az ízületi betegségtől függően az általános orvos, az ortopéd vagy a reumatológus felelős a diagnózisért.

Hogyan kezeljük az ízületi fájdalmat?

A triviális sérüléseken kívül, amelyek pl. immobilizációval (lásd fentebb), az ízületi betegség kezelésében a kezelőorvos kezeli magát. Az alapbetegség szükséges kezelése az egyszeri immobilizálástól az egyes ízületek betegségeinek betegségei közötti sebészeti eltávolításig terjedhet, - az úgynevezett biológiai anyagokkal való kezelésre a reumatoid arthritisben, vagyis az arthritis megfékezésére szolgáló antitestek beadása.

A kezelés fontos pillére a fájdalomterápia. Az alapbetegség terápiájának kísérnie kell.

A fájdalomterápia kiemelkedő fontosságú lesz, ha az alapállapotot nem lehet okként kezelni. Ez például az osteoarthritisre és a test egészére (szisztémás) gyulladásra vonatkozik. A fájdalomterápia során többek között olyan fájdalomcsillapítókat alkalmazunk, amelyek gátolják a prosztaglandint, egyfajta gyulladásos savat. Az ilyen gyógyszerekről úgy vélik, hogy csökkenti az ízületi fájdalomrostok szenzitizálódását.